torgmöteIdag fick jag äran att hålla torgmöte i Farsta Centrum och prata om Vänsterpartiets bostadspolitik.

För Stockholm kommer valet naturligt handla om bostäder. Idag har unga människor ingen möjlighet att flytta hemifrån, inflyttade får flytta mellan svarta andrahandskontrakt och kompisars soffor. Bostadsmarknaden i Stockholm lider av Alliansen bostadspolitik som lämnar walk over till marknaden.

Vänsterpartiet stör för motsatsen. Vi har inventerat Stockholm och vi menar att vi kan bygga betydligt mer, vi föreslår 18 000 nya bostäder per år fram till 2030, detta är kring 5000 fler bostäder per år än vad alliansen föreslår. Dessutom tar vår politik ansvar från idé till spade i marken.

Det är viktigt att vi bygger billigt och klimatsmart. Genom att upplåta marken billigare, istället för att kommunen försöker sälja mark till högstbjudande kan kommunen upplåta marken via tomträtter och detta kommer drastiskt minska nyproduktionens hyra. Vi vill använda ny teknologi, bygga i trä, bygga så kallade passivhus som tar tillvara på spillvärmen för att minska uppvärmningskostnaderna.

Idag kräver Alliansen de kommunala bostadsbolagen att gå med vinst som finansierar skattesänkningar för de allra rikaste. Detta blir en form av dubbelbeskattning av hyresgäster.  Istället för att plocka ut 4,7 miljarder i vinster vill vi att bostadsbolagen ska investera i det befintliga bostadsbeståndet, att upprusta och energieffektivisera miljonprogrammen.  Överskott på hyresgästernas hyror ska gå tillbaka till hyresgästerna och inte finansiera skattesänkningar för de som redan har.

Vi vill ha billiga hyresrätter som folk har råd med, vi vill att människor ska våga sätta upp sitt namn på dörren, plantera frön i blomlådorna och få se blommorna blomma ut både en, två och tre gånger. Byggandet ska fokusera på att bygga billiga hyresrätter och ombildningarna till bostadsrätter ska stoppas.

I valet väljer vi lyxbostäder för några få eller ett hem för alla!

Kategorier: Politik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *