Efter att en skola i Vällingby blivit uppmärksammad för att de har könsuppdelade idrottslektioner har debatten varit livlig. Skolinspektionen konstaterar att könsuppdelad skolidrott kan vara motiverat och om det finns ett bra värdegrundsarbete i övrigt så strider det inte mot skollag och läroplan.

Jag är beredd att hålla med skolinspektionen. Det är fel väg att gå att kritisera metoden. Det kan absolut finnas goda skäl att vissa delar av undervisningen sker könsuppdelat. Det kan vara delar av idrotten för att ge ökad trygghet och delaktighet, det kan handla om sexualundervisningen där vissa delar med fördel kan diskuteras könsuppdelat med tjejer för sig och killar för sig. Vänsterpartiet har länge verkat för att feministiskt självförsvar lärs ut till tjejer under skoltid. Det är ett väldigt bra förslag.

Problemet är alltså inte metoden utan motivet bakom. Det är problematiskt att vi tillåter skolor med religiösa inslag i utbildningen i Sverige. Det skapar segregation och motverkar att elever från olika bakgrund och religiös övertygelse möts. Att behandla tjejer och killar olika på grund av religiös övertygelse är helt oacceptabelt och inte förenligt med skollag och läroplan. Utbildningsministern gick ut och sa att en översyn av lagstiftningen kan komma att bli aktuell. Det tycker jag också. Det är dags att tydligt säga nej till religiösa friskolor.

Kategorier: Politik

2 kommentarer

Dennis Gustafsson · 31 augusti, 2016 kl. 10:27

Detta är skandalöst av V att hindra människor från att utöva sin religiösa övertygelse. VI hade delade grupper (tjejer och killar) i gymnastiken i plugget.
Vi har väl inte tagit skada av det? Mer än kanske röstat borgligt…

  Freddy · 31 augusti, 2016 kl. 10:33

  Hej Dennis!
  Tack för din kommentar. Men det känns som du blandar ihop sakerna.
  Jag har inget emot att människor utövar sin religion, men det har inget i skolan att göra. Skolan ska vara konfessionsfri och erbjuda opartisk undervisning om samtliga religioner.
  Vad det gäller könsuppdelade idrottslektioner så är min poäng att det kan finnas argument för och det finns verkligen argument emot så där måste professionerna i skolan göra ett medvetet val. Det kan säkert se olika ut från skola till skola, grupp till grupp och termin till termin.

  För övrigt har du helt rätt, det är verkligen skadligt att rösta borgerligt!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *