En individualisering av föräldraförsäkringen är en av de viktigaste reformerna på jämställdhetsområdet. Först när alla föräldrar förutsätts ta lika stort ansvar för sina barn kommer arbetsmarknaden behandla alla föräldrar som en lika självklar del. Vi kommer kunna minska löneskillnader och minska den diskriminering som idag sker på grund av det icke jämställda uttaget. Barnen kommer få utveckla sin relation till samtliga föräldrar och vi kommer antagligen bli bättre på att fördela ansvaret för hemmet.

Regeringen har aviserat att de kommer lägga fram en proposition om en tredje månad reserverad till vardera föräldern. Folkpartiet har meddelat att de kommer rösta för det, skönt för folkpartiet att äntligen få slippa Alliansens feministfientliga klor med stopp för progressiva förslag och det hemska vårdnadsbidraget. Men hur ska Vänsterpartiet ställa sig till denna proposition?

Vänsterpartiet är det parti som idag har den högsta ambitionen och den mest progressiva politiken på området. Vår politik är en individualiserad föräldraförsäkring, inget annat är gott nog. Låt oss vara ärliga, förslaget innebär att vi går från en lagstiftning där 12,5 procent av dagarna är vikt till vardera föräldern till att 18,75 procent av dagarna är det. Knappast något att ställa sig upp att jubla för, det är fortfarande väldigt väldigt långt från målet 50 procent.

Kan inte detta vara ett steg på vägen? Jo visst, men att gå med på enbart ett sådant tandlöst förslag är inte tillräcklig. Idag tar pappor ut omkring 24 procent av föräldraförsäkringen så förslaget är inte särskilt progressivt. Hans Linde, gruppledare för vänsterpartiet i riksdagen har under dagen meddelat att Vänsterpartiet har högre ambitioner än detta, vi är inte heller ett stödparti åt regeringen utan ett oppositionsparti med egen politik. Är regeringen intresserad av att få igenom sin politik så är de välkomna att förhandla, den dörren står öppen. Vänsterpartiet kommer inte nöja sig med en månad till, för att nå en kompromiss kommer regeringen behöva ta ytterligare steg på jämställdhetsområdet. Så bör ett samarbetsvilligt feministiskt Vänsterparti ställa sig och jag är glad att så också är fallet.

Kategorier: Politik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *