Igår skrev Göteborgsposten om att barnminister Åsa Regnér inte vill att EU-migranters barn ska gå i skolan i Sverige. Detta bryter mot FN:s barnkonvention och är skamligt av en Socialdemokratisk minister. Vad Åsa Regnér vill uppnå med budskapet vill jag helst inte spekulera i men barnens bästa är det i alla fall inte.

Idag agerar kommuner väldigt olika Umeå och Göteborg är föredömen och erbjuder skola åt de barn som uppehåller sig i Sverige. Stockholm accepterar inte att barn bor i tält eller bilar och det har lett till barnen lämnas annanstädes. En lösning som behöver en alldeles egen diskussion. Men vi kan aldrig göra avkall på bans rätt till utbildning.

Artikel 28 i barnkonventionen slår fast att alla barn har rätt till utbildning. Därför är det en självklarhet att barn som uppehåller sig i Sverige en lägre tid ska ha rätt till skolgång. Ett barn ska aldrig straffas eller lida skada för föräldrarnas agerande och detta måste vara den främsta utgångspunkten för svensk politik.

Enligt Röda Korset så finns det inga indikationer på att barn som går i skolan i tas med till Sverige utan det är barn som inte kan eller får gå i skolan hemma som följer med föräldrarna. Därför är det extra viktigt att samtliga kommuner erbjuder skolgång till de barn som uppehåller sig i kommunen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin har varit tydlig med att barn har rätt till utbildning men nu är det dags för regeringen att inte tala med kluvna tungor, sätta barnens bästa främst och se till att samtliga kommuner erbjuder skola åt alla barn i Sverige.

Kategorier: Politik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *