När Regeringens egna expertmyndigheter undersöker och utvärderar effekterna av Alliansens politik framkommer en dyster bild. Regeringens taktik är då att slå dövörat till. Ett beklagligt sätt att ta ansvar för sin förda politik.

I Ekots lördagsintervju frågade Monica Saarinen om den ökande segregationen och de ökande skillnaderna mellan skolorna som Skolverket larmat om gång på gång.  Vad svara då vår Statsminister Fredrik Reinfeldt?
– Jag tror mer på PISA-undersökningen och internationella forskare.
Statsministern dömer alltså ut Sveriges egen expertmyndighet för skolan. Detta endast på grund av att Skolverket konstaterar att det fria skolvalet har stora negativa effekter. Något som Statsministern uppenbarligen skiter i när intervjun fortsätter. Det fria skolvalet ska enligt Regeringen vara kvar och det till vilket pris som helst.

Det verkar vara symptomatiskt för regeringen att nu bara helt strunta i vad utvärderingar och bedömare av reformerna säger. Såhär låter Regeringen.
Journalist:
– Era egna forskare konstaterar dessa negativa effekter. (Forskare säger att Jorden är rund)
Statsministern:
– Jag har hittat andra forskare som talar om andra saker och de säger något helt annat, jag lyssnar på det. (Jag tror mer på forskare som säger att Jorden har en Jordskorpa)

Vi känner igen detta från Annie Lööf och diskussionen om krogmomsen och lägre arbetsgivaravgift för unga.
Journalist:
– Forskarna dömer ut reformen som dyr och att den skapar få jobb, den kan ses som en subvention till företags vinster. (Forskare säger att Jorden är rund)
Näringsministern:
– De företagare jag har pratat med tycker reformen är bra. (Företagare säger att den är både platt och fyrkantig)

Regeringens värsta fiende är idag verkligheten. Skolresultaten sjunker snabbast i hela OECD, segregationen ökar och likvärdigheten minskar. Regeringen föreslår kosmetiska reformer som inte på något sätt tar tag i grundproblemen.  Det är fler arbetslösa idag än när regeringen tillträdde, ändå ser de som sin främsta uppgift att försvara de reformer som gett skattesänkningar åt de som redan har och i praktiken skattesubventioner till företags vinster.

Ett bra första steg vore om Regeringen började lyssna på sina egna expertmyndigheter.

Kategorier: Politik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *