Det är svårt att begripa vad som har hänt. Att en ung man tar på sig en SS-hjälm, beväpnar sig med svärd och går till attack mot personal och elever på en skola, det låter för hemskt för att vara sant. Idag bekräftar polisen att dådet i Trollhättan var ett hatbrott, ett terrordåd med rasistiska förtecken.

En ensam ung man, vid själva attentatet kanske, men idéerna, hatet, hetsen och rasismen frodas, på nätet, i samhället och i riksdagen. Vi kan inte blunda för att polariseringen och den dystopiska retorik som förs fram kring Sverige som ett öppet land får katastrofala konsekvenser. Gärningsmannen är ensam ansvarig för sina handlingar men samhället är ansvarig för det klimat som handlingarna utförs i.

Det har länge varit känt att nationalister och högerextremister står för majoriteten av terrorattackerna i Europa. I norden heter de värsta terroristerna Anton och Anders. Nu är det dags att säkerhetspolisen prioriterar det verkliga hotet mot vår demokrati. Det är dags att gemensamt sätta press på politiken och retoriken som hatar och hetsar, som sprider falska bilder av kollaps och undergång. Tillsammans kan vi vända utvecklingen och stå upp för ett demokratiskt öppet Sverige.

Det är en tung dag att gå till arbetet på skolor runt om i Sverige. Jag tänker på offren och deras anhöriga, jag tänker på alla kollegor som idag får ta emot elevers oro och frågor. Tillsammans kan vi ta oss igenom sorgen, men vi kommer aldrig glömma.

Kategorier: Politik

5 kommentarer

Arvid · 23 oktober, 2015 kl. 13:11

Men skämtar du eller?

Abraham Ukbagabir dödade även han två personer i ett öppet skräckdåd med stora likheter med gårdagens dåd, Pekka-Eric Auvinen dödade 9 och skadade 12, Matti Juhani Saari dödade 11 och skadade 3. Vi har två lasermän som systematiskt satt skräck bland invandrare i Sverige. Lars Tingström sprängs runt och lyckades genom det döda två.

Historielöshet är ordet!

    Freddy · 23 oktober, 2015 kl. 15:25

    Du listar fruktansvärda dåd, gårdagens var ett hatbrott mot en grundskola och riktades mot barn vilket gör det extra avskyvärt. Det har varit en tung dag att vara på skolor och möte elevers reaktioner.
    Ikeamorden har likheter till skolskjutningar som ofta bygger på hämnd. Gårdagens attack skiljer sig dock från andra skolattacker genom att gärningsmannen saknar koppling till skolan utan har ett rasistiskt motiv. Det är naturligtvis vanskligt att jämföra fruktansvärda händelser men i kontexten så menar jag nog ändå att detta är bland de absolut värsta.

Alva Katsoulis · 23 oktober, 2015 kl. 21:37

Bra skrivet Freddy

    Freddy · 23 oktober, 2015 kl. 21:48

    Tack Alva!

Joakim Berlin · 24 oktober, 2015 kl. 07:49

Tack mycket bra skrivet.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *