Demonstrationerna mot nazismen och Svenskarnas parti fortsätter. Idag samlades över 1000 personer på Götaplatsen i Göteborg. Statsvetare Ulf Bjereld skriver om manifestationen på sin blogg. Glädjande är att våldet lyste med sin frånvaro. Vi ska varje dag demonstrera mot fascism och nazism men vi måste avstå från våldet. Det är en farlig motståndare vi har, under de senaste 10 åren har nazister mördat 14 personer i Sverige. Men svaret kan aldrig vara mer våld. Upplopp och urartade demonstrationer spelar bara nazisterna i händerna, de vill åstadkomma kaos som sedan rapporteras i media. Lås oss alltid avstå masker, gatsten och våld men aldrig stå tysta och normalisera Nazismen.

Vi såg motsatsen under gårdagens demonstration i Malmö. En demonstration som urartade, och här faller ett stort ansvar på polisen. Jag har själv varit med på likande demonstrationer och sett polisens agerande. Taktiken som polisen använder skapar knappast känslan av att polismyndigheten faktisk är allas myndighet som har i uppdrag att värna båda sidors grundlagsskyddade rättighet att yttra sig. Att demonstrera mot rasism och nazism är en rättighet.

Lukas Moodysson beskriver utförligt sin upplevelse av händelserna i Limhamn. Jag har delvis upplevt samma sak på demonstrationen på Karlavägen. Polisen måste ändra taktik för att minska våldet och faktiskt visa att de är en myndighet för alla. Där fruktansvärda bilder vi sett, bilder som delvis bekräftas av Lukas beskrivning.

Alla lagöverträdelser måste lagföras, ett tydligt agerande måste ske mot nazister som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp, mot demonstranter som maskerar sig och tar till våld och mot poliser som går över gränsen. Polisens agerande måste kunna ifrågasättas och framkommer det brottsmisstankar mot polisen så måste de utredas. Vänsterpartiet tycker att dessa utredningar ska ske av en extern myndighet. Trovärdigheten för polisen är helt avgörande och då bör inte polisen utreda sig själv.

Nu fortsätter vi den gemensamma kampen mot rasism och nazism som samlar hela samhället, från unga människor till pensionärer, från organisationer till privatpersoner. Tillsammans kan vi stoppa våldet och fascismen.

Kategorier: Politik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *