bostadspolitikIgår hade Vänsterpartiet Storstockholm Bostadsbonanza. Överallt i distriktet kampanjade vi för vår bostadspolitik ”hem för alla”. Västra Södermalm hade polistillstånd att stå på torget vid Hornstull. Dagen var också föremål för ett firande av mer kommersiell natur, gallerian vid Hornstull firade ett år.

Vi konstaterade snabbt att vår lilla batteridrivna högtalaranläggning skulle ha svårt att mäta sig med den utrustning som de inhyrda DJ-arna hade. Som vuxna demokratiska medmänniskor föreslog vi därför att vi skulle dela på ljudbilden, vi kunde tala i 10 minuter varje heltimme och under den tiden kunde de dra ner ljudvolymen på musiken de spelade. Detta hörsammades inte så vi försökte köra ändå.

En person som presenterar sig som marknadsansvarig för gallerian kommer då fram till oss och tycker att ”vi kan komma tillbaka och skrika en annan dag” hen menar vidare att ”detta är en dag att fira och inte en dag för politik”. Uttalanden som får oss att nästa falla baklänges, vilken dag är inte en dag för politik? Och varför ska gallerian ha ensamrätt på den offentliga yta som allas vårt torg är?

Efter en stunds diskussion dyker polisen upp. Efter en snabb inspektion av vårt polistillstånd konstaterar polisen att vi har precis lika stor rätt att vara på torget som gallerian som också sökt polistillstånd. Polisen tycker att vi som vuxna människor ska lösa detta, något som läsaren naturligtvis noterar att vi försökt med från allra första början. Marknadschefen försöker ställa in sig hos polisen och har släppt kraven att vi ska komma tillbaka en annan dag, även hen verkar förstå hur antidemokratiskt det förslaget är.

Vi går med på att ställa oss lite längre bort, polisen vill verkligen att vi ska ha en bra plats som vi är nöjda med då vi har lika stor rätt att nyttja torget denna dag. Vi blir fortfarande störda av musiken som gallerians DJ dessutom under samtalet med polisen höjt succesivt. Polisen lovar att prata med gallerian och be dem sänka, det är även förbipasserande som tyckt det varit obehagligt högt. Vi genomför ett tal på det nya stället vilket går skapligt trots musiken men vid det sista talet väljer gallerians DJ att överrösta oss totalt, polisen är naturligtvis inte kvar på platsen.

Den kommersiella gallerian visar upp sin beklagliga syn på demokrati och politik. Politik är förpassat till vissa dagar och vissa platser, när kapitalet firar ännu en marknadsplats får inte samhällskritik och demokrati plats. Jag förväntar mig en ursäkt av gallerian och hoppas att vi i valet väljer att ta tillbaka makten till oss medborgare där torget tillhör alla och inte bara de kommersiella aktörerna. Det offentliga rummet är inte till salu.

Kategorier: Politik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *