ekonomisk ojämlikhetDen ekonomiska makteliten i Sverige har idag en genomsnittlig inkomst som motsvarar 50 industriarbetares. Detta bygger klassklyftor och riskerar att slita isär vårt samhälle. Vi har kommit över de toppnivåer som fanns innan finanskrisen 2008, vi lever alltså i den mest ekonomiskt ojämlika fördelningen i modern tid.

Igår presenterade LO sin rapport av maktelitens inkomster. En viktig granskning som ger tydliga signaler hur ekonomiskt ojämlikt vårt samhälle är. Ett jämlikare samhälle är ett bättre samhälle för alla. Redan 2010 i boken Jämlikhetsanden drev Richard Wilkinson och Kate Pickett, med vetenskapligt stöd, tesen att samhällsproblem som begränsad social rörlighet, psykisk och fysisk ohälsa, dåliga utbildningsnivåer, missbruk, övervikt, kriminalitet, eller bristande tillit till människor står alla i direkta samband med graden av ekonomisk ojämlikhet i ett land, och detta för alla inkomstgrupper.

Det politiska arbetet med att bekämpa den ekonomiska ojämlikheten som skedde under 50-, 60- och 70-talet har avstannat. På 80-talet ser vi trendbrottet då inkomstskillnaderna ökar för makteliten och då särskilt den ekonomiska eliten. Henry Wallich, högerekonomen och jämlikhetsmotståndaren konstaterade redan på 1970-talet: ”Tillväxt är ett surrogat för jämlikhet i inkomst. Så länge det finns tillväxt, finns det hopp, som gör att inkomstskillnader kan tolereras”.

Låt oss ta tillbaka de politiska målen om jämlikhet och full sysselsättning, om en samhällsutveckling med skarpare och tydligare mål. Vi behöver nya mått på framgång i vårt samhälle än enbart ekonomisk tillväxt. Vi behöver spela spelet om bättre och inte bara spelet om mer, titta på filmen nedan.

Kategorier: Politik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *