Vi i den nya majoriteten i Stockholm Stad är stolta över att ha kunnat finansiera det löfte staden givit lärarna på 2 procent mer i löneökning utöver lönerevisionen. Det är 100 miljoner som betalas ut till skolorna för att gå till ökad lön för lärare. Men lärarna på friskolor kan inte vara säkra på att det kommer få ökad lön och idag rapporterade SVT att lärarna inom koncernen Academedia får räkna med att pengarna går till annat.Academedia fick 4 miljoner med endast 2 av de miljonerna gick till att höja lärarnas löner i Stockholm. Efter att SVT rapporterat om detta så backar företaget och ska ge lärarna i Stockholm alla de resurser som kommunen avsatt för dem. Det var väl för väl men ett ögontjäneri utan dess like, vad hade hänt om SVT inte rapporterat?

Vad är då anledningen till att vi ser dessa avarter? Academedia ägs av riskkapitalbolaget EQT och går i år med en vinst på 432 miljoner kronor, det är girigheten och vinstintresset som driver koncernen. Betänk då att finansieringen av koncernen sker av skatt, skattepengar som du och jag trodde skulle gå till elevernas utbildning och lärarnas löner. Men är det så att Academedia får dessa pengar över efter att hålla en god utbildning och sjysta villkor för sina lärare? Nej knappast. Lärare i Academedia tjänar betydligt mindre än lärare i de kommunala skolorna. I Stockholm tjänar lärare i friskolekoncernen i snitt ca 2 500 kr mindre per månaden. 2 500 kr, det är vad lärarna får betala för att Academedia ska göra vinst.

Vänsterpartiet drev frågan om ett stopp av vinsterna i välfärden, elevernas utbildning är inte till salu. Frågan är brännande aktuell och får inte glömmas bort. (V)i har med regeringen träffat en överenskommelse som ska sluta i konkreta lagförslag, men dessa kan stoppas av den högerdominerade riksdagen. Skulle det vara så olyckligt så kommer vi ta med frågan i valet 2018. För en sak är säker, vinsterna i välfärden ska bli ett minne blott.

Kategorier: Politik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *